Абсолютно все про декомунізацію: що це і як воно має відбуватись



Національний інститут пам'яті провів величезну роботу, підготувавши безліч інфографік та схем, які пояснюють суть Закону про декомунізацію, етапи його впровадження, а також наочно ілюструє проблему закомунізованої України.

Отже, дивимось.
ДЕКОМУНІЗАЦІЯ

21 травня вступили у дію декомунізаційні закони. Втілення їх у життя означає, що Україна нарешті безповоротно пориває з болючим радянським тоталітарним минулим. Мапа країни буде позбавлена тоталітарної символіки у назвах та пам’ятниках, а доступ до документів про репресії та злочини проти людства і людяності буде повністю відкрито.

Український інститут національної пам'яті спільно з громадськістю підготували основні тези прийнятих законів про декомунізацію. 9 квітня Верховна Рада України прийняла 4 закони про декомунізацію - про заборону пропаганди комуністичного та нацистського режимів, щодо відкриття архівів КГБ, вшанування борців на волю України у ХХ ст., увічнення перемоги над нацизмом в Другій світовій війні.

Тексти законів англійською мовою тут.



Закон "Про доступ до архівів репресивних органів комуністичного тоталітарного режиму 1917-1991 років" відкриває архіви про злочини комунізму та масові порушення прав людини.





Закон "Про правовий статус та вшанування пам'яті учасників боротьби за незалежність України у ХХ столітті" віддає шану борцям за свободу України, повертає моральний борг.


Закон "Про увічнення перемоги над нацизмом в Другій світовій війні 1939-1945" повертає народу справжню пам'ять про роки війни і позбавляємося радянського кліше.



Закон "Про засудження комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарного режимів та заборону пропаганди їхньої символіки" засуджує комуністичний та нацистський режими, забороняє їх пропаганду.





Перелік населених пунктів, назви яких потрібно змінити. Станом на 23.11.2015.



Карту можна завантажити тут.



76 міст та смт. підлягають перейменуванню.



Карту можна завантажити тут.


Роз'яснення, коли і що слід перейменовувати / демонтувати

Щоб визначитися із новою назвою місцеві громади мають півроку — до 21 листопада. Опісля впродовж 3 місяців Верховна Рада України прийме рішення про перейменування. Нагадаємо, що впродовж півроку також будуть змінені назв вулиць, площ, географічних об’єктів. Рішення приймає відповідний орган місцевого самоврядування.

До назв, які слід перейменовувати належать ті, у яких використані імена (псевдоніми) осіб, які обіймали керівні посади у комуністичній партії (від секретаря райкому і вище), вищих органах влади та управління СРСР, УРСР, інших союзних або автономних республік, працівників органів держбезпеки.

Також підлягають зміні найменування, у яких використано назви СРСР, УРСР, інших союзних або автономних республік та похідні від них. Назви які пов’язані з діяльністю Комуністичної партії (включаючи партійні з’їзди), річницею Жовтневого перевороту, встановленням радянської влади на території України або в окремих адміністративно-територіальних одиницях, переслідуванням учасників боротьби за незалежність України.

* Горизонтальний плакат



* Вертикальний плакат



Роз'яснення можна завантажити тут.



Логотип "комунізм і нацизм - на смітник"



У поліграфічній якості у форматі eps. лого можна завантажити тут.



Логотип "покидаючи СРСР"




Логотип "покидаючи СРСР 2"






Механізми, як перемейнувати вулицю у брошурі.



Брошуру можна завантажити тут.



Інфографіка-алгоритм "Як перейменувати вулицю"



Інфографіку можна завантажити тут.



Інфографіка-алгоритм "Як перейменувати населений пункт"


Інфографіку можна завантажити тут.


Інфографіка злочинів комунізму українською мовою.



Інфографіку у двох розмірах можна завантажити тут.

Роз'яснення закону "Про доступ до архівів репресивних органів комуністичного тоталітарного режиму 1917-1991 років"



Роз'яснення закону можна завантажити тут.


Інфографіка про декомунізацію в Україні українською мовою

Інфографіку можна завантажити тут у форматі jpg та pdf.

Інфографіка про радянську символіку, на яку поширюється заборона.



Другий етап декомунізації:



Усі матеріали, можна завантажити тут.

1 коментар: