Про культ Шевченка і зловживання: думки вголос

Трохи про Шевченка. Тараса Григоровича) 
Шкода талановиту людину, яка вже давно стала предметом спекуляцій усіх політичних та національних спрямувань((( 
Тарас Григорович не був поетом, а при цьому "любив малювати"... Він був художником, але при цьому змушений був писати...Все життя хотів і умів малювати...Якби не політична ситуація і його поезія, став би визначним художником. Хоч і пишуть всі , особливо російські джерела, що його живопис "на стыке академизма с романтизмом", він дуже оригінальний. Може, недосконалий, але оригінальний, а це ж головне , чи не так?! Його картини впізнавані, бо в них є щось дуже своє- бліді обличчя, сум , який невідомо де: в очах чи деінде, і якась тривога і безнадія(
Сучасні дослідники впадають в крайнощі: то пророк в кожусі, то ловелас-алкоголік , завсєгдатай петербурзьких салонів...Дайте людині спокій нарешті...Жив, любив, і не набрався скверни...Перестаньте ліпити людину туди, куди не треба!!! 
Мене завжди шокувало, що робить портрет Шевченка в кабінеті хімії на іконному місці?!!!(чому не Писаржевський?), фізики(чому не Пулюй?), математики(чому не Остроградський?)
І ще трохи про Росію: класний уривок з Бєлінського; " Этот хохлацкий радикал написал два пасквиля — один на г<осударя> и<мператора>, другой — на г<осударын>ю и<мператрицу... Я не читал этих пасквилей, и никто из моих знакомых их не читал (что, между прочим, доказывает, что они нисколько не злы, а только плоски и глупы), но уверен, что пасквиль на и<мператри>цу должен быть возмутительно гадок по причине, о которой я уже говорил. Шевченку послали на Кавказ солдатом. Мне не жаль его, будь я его судьею, я сделал бы не меньше". 
Чисто російська позиція: я не читал, никто из знакомых не читал - но все знаем))))) Знайомо?! Шевченко - супер! Але не сотвори собі кумира...Живіть і творіть самі - по-новому!

Маєте іншу позицію або хочете це зі мною обговорити - буду рада вашим коментарям тут: https://www.facebook.com/photo.php?fbid=1545845859079079&set=a.1431105077219825.1073741828.100009610400713&type=3&theater

Немає коментарів:

Дописати коментар